Werkwijze
CO2-neutrale drukkerij of CO2-neutraal drukwerk
Bij de productie van drukwerk heb je een drukpers, inkt en papier nodig, veel papier. Simpel gesteld zijn dat de drie ingrediënten om drukwerk te produceren. Als je dan de ambitie hebt, zoals wij, om CO2-neutraal drukwerk te maken, dan komt daar nogal wat bij kijken. Want er is een enorm verschil tussen CO2-neutraal drukken en CO2-neutraal drukwerk! We leggen je graag uit hoe het allemaal werkt.
Waarom CO2-neutraal drukwerk?
Laten we beginnen bij het begin. Bij alles wat we doen zorgen we voor uitstoot van het broeikasgas CO2. Als je met de bus reist, als je stofzuigt, het licht aan doet én als je een nieuwe brochure laat drukken. De CO2-uitstoot die vrijkomt bij alles wat je doet kan je niet voorkomen, maar je kan die uitstoot wel compenseren. Bijvoorbeeld door bomen te planten.
Broeikasgassen, zoals CO2 zorgen voor de opwarming van de aarde. Als we met zijn allen de uitstoot van die broeikasgassen niet verminderen dan warmt de aarde verder op en dat heeft zeer grote gevolgen voor ons klimaat, onze natuur én uiteraard onze gezondheid. Het is dus tijd dat we er iets aan doen. De eerste stap kan je zetten door jou drukwerk bij ons te bestellen. We leggen je uit waarom.
Eerst uitstoot voorkomen, dan pas compenseren
Je kan helpen om de klimaatverandering tegen te gaan. De makkelijkste stappen zijn minder met de auto reizen of de kachel een graadje lager zetten. Hierdoor zorg je ervoor dat er veel minder CO2 vrijkomt. Uitstoot die je moeilijker kan compenseren kan je compenseren door bijvoorbeeld een boom te planten. Zo werken we bij Groenprint precies hetzelfde. We hebben onze CO2-uitstoot enorm teruggedrongen en dat deel wat we niet kunnen voorkomen compenseren we met het planten van nieuwe bomen.
Wat is klimaatcompensatie?
Klimaatcompensatie wil zeggen dat in ruil voor de CO2-uitstoot die je veroorzaakt op een andere plek minder CO2 wordt uitgestoten of dat er CO2 uit de lucht wordt gehaald. De makkelijkste manier om dat te doen is bomen planten.
Bomen halen van nature CO2 uit de lucht en zetten die CO2 om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof die ze produceren stoten ze uit in de lucht. Veel CO2 die bomen opnemen slaan ze op om van te groeien. Zijn ze eenmaal uitgegroeid dan nemen ze geen CO2 meer op. Zolang ze leven houden ze de CO2 vast. Rotten ze weg of verbrand je ze, dan komt de CO2 weer vrij. Opslag van CO2 in bomen is dus tijdelijk en daarom zorgen veel initiatiefnemers die bomen planten om CO2 te compenseren, dat ze nieuwe bomen planten als de oorspronkelijke uitgegroeid zijn. Een van die initiatiefnemers die zo werkt is Trees for All. Daar kopen wij onze bomen om jouw CO2-uitstoot te compenseren als je een nieuwe brochure of ander drukwerk bestelt bij ons.
CO2-neutraal drukwerk van Groenprint!
Je weet nu waarom het belangrijk is dat we de uitstoot van broeikasgassen verminderen én je weet dat het beter is om uitstoot te voorkomen en dan pas te compenseren. Wat je nog niet weet is hoe wij hier mee aan de slag zijn gegaan. Maar lees vooral verder, want we leggen het graag aan je uit. We zijn er namelijk best een beetje trots op.
Waar komt de CO2-uitstoot van Groenprint vandaan?
De eerste stap die wij gezet hebben toen we besloten dat we CO2-neutraal drukwerk wilden gaan maken was kijken waarmee wij CO2-uitstoten. Onze uitstoot is in drie groepen is te verdelen:
1. Het papier waarop we drukken, de grootste CO2-veroorzakerPapier zorgt verreweg voor de meeste CO2-uitstoot bij drukwerk. Papier wordt doorgaans gemaakt van bomen. Het kappen, transporteren, maken van pulp, het pulp omzetten in papier, het verwerken/verpakken en transporteren is een zeer vervuilend proces waarbij veel CO2 vrijkomt. | |
2. Ons machinepark waarmee we drukken (de drukkerij)Om drukwerk te maken hebben we een drukkerij nodig waar het licht brandt en waar drukpersen snij-, vouw- en inbindmachines staan om voor jou een mooie folder te maken. Deze productie zorgt ook voor CO2-uitstoot, maar al een stuk minder dan bij de productie van het papier. | |
3. De medewerkersTot slot hebben we nog een handje vol mensen nodig om het drukwerk ook echt te maken. Een orderbegeleider, een drukker, een binder. Die moeten ’s ochtends naar de drukkerij komen. Daarvoor staat de verwarming aan en brandt het licht. Ook dit zorgt voor CO2-uitstoot. |
Groenprint op weg naar CO2-neutraal drukken
Het is dus onmogelijk om te drukken zonder CO2-uitstoot. Er is altijd een vorm van compensatie nodig. Essentieel voor CO2-neutraal kwalitatief drukwerk tegen een zeer scherpe prijs is dus zo min mogelijk CO2-uitstoot veroorzaken. Immers alles wat we nog veroorzaken moeten we compenseren door het kopen van bomen. De drukkerij en de mensen hebben we zelf in de hand. We kochten machines die minder verbruiken, zijn zuinigere auto’s gaan rijden en we springen slimmer om met ons energieverbruik. Die zaken hadden we snel voor elkaar. Toen we zo ver waren hebben we onze drukkerij laten certificeren door ClimateCalc. Maar onze drukkerij zorgt maar voor 10% van de totale CO2-uitstoot bij de productie van drukwerk. De echte uitdaging lag in het papier.
Cocoon 100% FSC®-gerecycled papier
De oplossing vonden we bij Arjo Wiggens. Zij maken sinds enige tijd 100% gerecycled FSC-papier. Papier dat voor 100% gemaakt is van oud FSC papier. Door deze productiemethode is dit papier veel minder milieubelastend en zorgt voor veel minder CO2-uitstoot.
FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd, waarbij op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Oftewel er wordt zo gekapt dat het bos lange termijn behouden wordt. |
Cocoon wordt gemaakt van oud correspondentiepapier uit de zakelijke wereld. Dit papier is witter (minder inkt) en daardoor veel makkelijker te recyclen tot nieuw wit papier. Voor de recycling is dus minder energie nodig en dus minder CO2-uitstoot. Dat papier wordt ingezameld binnen een straal van 500 km rondom Parijs. Hierdoor hoeven vrachtwagens minder ver te rijden waardoor er ook weer minder CO2-uitstoot is.
Stap voor stap naar CO2-neutraal drukwerk
Door gebruik te maken van het papier van Arjo Wiggens besparen we enorm op de uitstoot van CO2. Er wordt 2,5 keer minder water gebruikt voor de productie, 2,5 keer minder energie en mede hierdoor 38% minder CO2 uitgestoten. Dat in combinatie met de milieucertificering van onze drukkerij zorgt ervoor dat we precies weten hoeveel CO2 er vrijkomt als we een brochure drukken of jouw zakenkaartjes. Op die manier weten we hoeveel bomen we moeten kopen per order om er voor te zorgen dat ons drukwerk CO2-neutraal is. Is dat voor jou nog niet voldoende, dan kan je via ons altijd nog extra bomen laten planten. Hierdoor wordt jouw drukwerk zelfs CO2-positief!
Trees for All
We hebben onze CO2-uitstoot enorm teruggedrongen en dat deel wat we niet kunnen voorkomen compenseren we met het planten van nieuwe bomen. Dit doen we via Trees for All, de enige stichting in Nederland mét een CBF-keur waar compensatie mogelijk is in duurzame projecten. Zij planten voor ons bomen in duurzame projecten over de gehele wereld, waarbij juist de lokale bevolking profiteert. Want vooral de armste groepen in de wereld worden het hardst getroffen door klimaatverandering.
Wil je meer bomen planten?
Bij iedere drukorder die je bij ons plaatst planten wij bomen voor jou om het vrijgekomen CO2 te compenseren. Hierdoor is jouw drukwerk CO2-neutraal. Maar als je wilt kan je ook meer bomen laten planten dan noodzakelijk. Hierdoor wordt jouw drukorder bij ons CO2-positief! Tijdens het bestellen kan je aangeven dat je meer bomen wilt laten planten. Een boom kost € 4,99 en compenseert ca. 24 kg CO2 per jaar.
Hoeveel CO2-compensatie geeft een boom?
Dat is een eenvoudige vraag waar niet heel eenvoudig antwoord op te geven is. Ten eerste hangt dat af van de boomsoort. Er zijn veel boomsoorten die onderling verschillen, maar ook anders reageren afhankelijk van de plaats waar ze groeien. Daar komt ook nog eens bij dat de hoeveelheid water, voeding, zon, en (zee)wind bepalend zijn voor de opname. Als je gaat zoeken, dan hanteren veel instellingen een gemiddelde per bos. Zo rekent Trees for All met het bosecosysteem, want behalve bomen nemen ook de daaronder groeiende struiken CO2 op en leggen een gedeelte hiervan vast, totdat het ecosysteem volgroeid en in evenwicht is. Als vuistregel hanteert Trees for All dat een volwassen Europees loofbos zo'n 600 ton (600.000 kg) CO2 per hectare heeft vastgelegd (gemiddeld 6 ton per hectare per jaar). Voor tropisch regenwoud kan dit oplopen tot meer dan 1200 ton, afhankelijk van hoeveel bomen er per hectare geplant worden. Als vuistregel hanteren we dat een gemiddelde boom 24 kg CO2 per jaar compenseert.
Minder CO2-uitstoot, minder water, minder energie, minder hout, gewoon beter!
Kies je voor Cocoon, dan bespaar je niet alleen CO2-uitstoot, het gaat veel verder. We reken het je graag voor.
Stel je wilt 2500 folders laten drukken, op 250 grams Cocoon papier A3 formaat gevouwen naar A4 formaat. Dan drukken we die CO2-neutraal voor jou, omdat we onze CO2-uitstoot op alle vlakken gigantisch gereduceerd hebben, én omdat we bomen planten om de restuitstoot te compenseren. Maar je spaart het milieu op veel meer vlakken:
Je bestelt bij ons 2500 stuks A4 folders, 8 pagina’s full colour op 250 grams Cocoon papier, 100% gerecycled FSC papier, de volgende besparing levert dat op:
Normaal verbruik bij normaal papier | Verbruik bij Groenprint Cocoon papier | Besparing door jou | |
Hout | 717 kg | 600 kg | 117 kg |
Energie | 395 kilowatt | 200 kilowatt | 195 kilowatt |
Water | 3.955 kg | 2.000 liter | 1.955 liter |
CO2 | 188,2 kg | 170 kg | 18,2 kg |
Afval | 172 kg | 100 kg | 72 kg |
+ 1 nieuwe boom |
In plaats van weggooien, opnieuw gebruiken
Jarenlang maakten we producten van grondstoffen die we daarna weggooiden. Zo ook ons drukwerk. Maar nu kunnen we het voor 100% hergebruiken. We noemen dat circulaire economie. Van oud papier maken we nieuw papier en de inkt die uit het oude papier wordt gehaald wordt weer gebruikt in asfalt. Zo gaat er niets verloren, dat is een stuk beter dan de oude lineaire economie (maken, gebruiken, weggooien) en zelfs beter dan keteneconomie met recycling.